Bylinkový a ovocný svet

Predstavujeme vám projekt „Bylinkový a ovocný svet“ od environmentálnych expertov zo Základnej školy SNP v Považskej Bystrici, ktorý vznikol pod vedením Mgr. Michala Bajzíka. 

Projekt Bylinkový a ovocný svet je pilotným projektom na našej základnej škole, ktorý by mal naštartovať nadväzujúce zelené aktivity.

Sme športová základná škola s obrovským areálom v centre stredne veľkého sídliska. Náš areál je celoročne otvorený a hojne využívaný obyvateľmi sídliska na rôzne športové či relaxačné aktivity. Nakoľko sa areál nezatvára ani vo večerných hodinách bylinkový svet by sme pre bezpečnosť umiestnili zatiaľ len do priestorov veľkého átria, kde by sme vytvorili niekoľko vyvýšených kvetináčov z europaliet.

Našim zámerom je vytvoriť záhony plné liečivých bylín, ktoré by nepotrebovali extrémnu starostlivosť, boli by schopné prežiť aj letné prázdniny bez pravidelnej starostlivosti a ich liečivé a voňavé vlastnosti by sme využili pri jesennom zbere. Radi by sme z takto dopestovaných bylín vytvorili ochutnávku domácich čajov, prípadne vytvorili voňavé vrecká, ktoré by sme prezentovali v rámci jesenných a zimných aktivít na našej škole.

Jesenným pokračovaním nášho projektu by bol aj návrat k pôvodným ovocným drevinám, ktoré by sme radi zasadili do priestorov školského areálu. Potenciál pôvodných ovocných jabloní, hrušiek či sliviek sa však rozvinie až v budúcich rokoch. Význam však bude plniť už od ich posadenia, nakoľko budú v blízkosti osadené aj mestské včelnice, ktorých obyvateľky sa postarajú o ich zdravý rozvoj.

Držíme žiakom, pekným aktivitám aj vysadeným rastlinám palce.

Generálny partner

dm drogerie markt